/
אודות

"אי שם עמוק בתוך תוכנו טמונים קולות, וזיכרונות מראות רבים שכבר שכחנו קטעי מילים ומנגינות"

(אהוד מנור)

חשיבות המעטפת בהיבטים התפתחותיים

ההתפתחות החברתית מגיל צעיר משפיעה רבות על אופי הקשרים החברתיים שמנהל האדם בחייו. ההתפתחות החברתית מתרחשת בהדרגה, כשבכל גיל היא מקבלת פנים נוספות בהתבסס על שכלול היכולות החברתיות והרגשיות.

קבוצת השווים בכיתה מזמנת לתלמידים ולתלמידות התנסות בניהול קשרים חברתיים עם בני גילם בטווח של שש שנים שבהן מתרחשת התפתחות דרמטית בערוץ הפיזי, השכלי, הרגשי והחברתי. ההתנסויות המגוונות שיזמן עבורם הצוות החינוכי יתרמו רבות להתפתחות מערכות היחסים ביניהם ולגיבוש הזהות האישית והקבוצתית.

 

בקבוצת השווים הם נחשפים לערכי השוויון, ההוגנות וההדדיות. כשהם מקשיבים לחבריהם, הם לומדים להכיר בכך שעשויות להיות להם דעות ומחשבות שונות משלהם. לקראת גילֵי 9 עד 11 החברויות ביניהם נעשות עמוקות יותר, כשהבסיס לכך הוא נאמנות ותמיכה. בשלביה המאוחרים יותר של ההתפתחות חברתית, קשרי החברות מעמיקים, התלמידים והתלמידות מבינים שלחבריהם יש זהות ייחודית ואישיות שונה משלהם ושחשוב לקדם יחסים הנשענים על עקרונות המוסר. המפגשים החברתיים הקצרים בפתיחת יום ובסגירתו תורמים לחיזוק הקשרים החברתיים בכיתה, להבניית הכיתה כקבוצה חברתית, לגיבוש זהות אישית וקבוצתית ולטיפוח תחושה של חוללות עצמית (AGENCY).

פ"סקול חברתי

פתיחה וסגירה של יום בבתי הספר היסודיים

האגף לחינוך יסודי שם לו למטרה לקדם מעטפת חברתית-ערכית ליום הלימודים באמצעות פתיחה וסגירת יום בשיח ובפעילות חברתית ערכית.

מעטפת זו תכלול יחידות זמן קבועות בבית הספר, בפתיחת יום ובסגירתו, שיוקדשו לטיפוח מיומנויות רגשיות-חברתיות (SEL), לשיתוף אישי וקבוצתי ולשיח ערכי.

 

השיח החברתי – ערכי בפתיחת יום הלימודים מהווה מרחב למנעד הרגשות שעִימם מגיעים הילדות והילדים מבתיהם, מחזק את תחושת השייכות ומקדם את הקשרים בינם לבין עצמם ובינם לבין הצוות החינוכי. בסיומו של יום הלימודים חשוב לסגור את היום בצורה רפלקטיבית שתתמקד בהמשגת החוויות האישיות והבין־אישיות תוך אימון בהתבוננות פנימית על היום שעבר. 

מהו פ"סקול חברתי?

בפתיחת יום הלימודים – שיח ופעילות חברתית ערכית קצרה בחיבור לשיר – "שיר של יום", או בפעילות חברתית ערכית אחרת.

 

בסיום יום הלימודים – התבוננות רפלקטיבית של היחיד והקבוצה באירועים ובחוויות מיום הלימודים.

יישום המעטפת בבתי הספר

פתיחה וסגירת יום הלימודים בהיבטים רגשיים וחברתיים יהיו מושרשות כחלק מהתרבות הבית-ספרית. 

בית הספר יקצה מסגרות זמן קבועות לטיפוח ההיבטים הרגשיים-חברתיים-ערכיים בפתיחת יום הלימודים ולקראת סיומו. במסגרת זו התלמידים והתלמידות יתנסו במגוון פרקטיקות לשיח ולהתנסות בדגש על שיתוף ברגשות, בחוויות ובתובנות.

המפגש החברתי בפתיחת יום הלימודים מהווה מרחב בטוח למנעד הרגשות והמחשבות שעִימם מגיעים התלמידים והתלמידות בבוקר. מרחב זה תורם לביסוס יחסי קרבה ואכפתיות ומקדם את הרווחה הנפשית.

תוכנית שיר של יום - פתיחת יום בשיח ופעילות רגשית-חברתית-ערכית בעקבות שירים

המפגש החברתי בפתיחת יום הלימודים מהווה מרחב בטוח למנעד הרגשות והמחשבות שעִמם מגיעים התלמידים והתלמידות בבוקר.

סיכום וסגירה של יום הלימודים

התבוננות רפלקטיבית בחוויות היום של היחיד ושל הקבוצה

המפגש החברתי לקראת סיומו של יום הלימודים מתמקד בהתבוננות רפלקטיבית על מהלך יום הלימודים.

ההתבוננות הרפלקטיבית מאפשרת ליחיד להתבונן פנימה: ברגשותיו, בתודעתו ובדרכי פעולתו. היא מאפשרת לו להבין את עצמו באופן עמוק יותר. באמצעות התבוננות רפלקטיבית, היחיד מברר את הרגשות, הצרכים, המניעים, הערכים והמטרות שלו. בירור זה עשוי לסייע לו לקבל החלטות מושכלות המקדמות צמיחה והתפתחות אישית.  בתהליך זה התלמידים והתלמידות (וצוותי החינוך) שואלים שאלות, בוחנים את מהלך היום בצורה ביקורתית וחוקרים את רגשותיהם ומחשבותיהם בהתייחס לחוויות ולמצבים שונים.

לצד הרפלקציה האישית, אפשר לקיים גם רפלקציה קבוצתית. המטרות המרכזיות של הרפלקציה הקבוצתית הן לשפר את התקשורת בין חברי הקבוצה ואת ביצועי הקבוצה, לזהות את נקודות החוזק והחולשה של הקבוצה ולהתמקד בתחומים בהם דרוש שיפור.

מי יודע מה השירה מבקשת ולאן היא הולכת? מי יודע לאילו עמקים היא חודרת?

איננו מתיימרים לדעת, אבל אנו רוצים להעביר אותה הלאה לילדינו, כחלק מן התרבות, כחלק מן החיים.

התוכנית "שיר של יום", שהשירון הזה הוא חלק ממנה, היא חלק מהחלום שלנו לפיתוח ולקידום אווירה טובה ונעימה בבתי הספר: לפתוח את יום הלימודים בשירה, בהיכרות עם שיר ובשיח על תכניו. השירים שנבחרו ויושרו במשך שבוע שלם בבית הספר הממלכתי עברי הם מתוך תכנית תרבות יהודית -ישראלית.

אנו מקווים שהשירה, השיח, והשירון שילווה את תלמידי בית הספר הביתה- לשיר עם ההורים, יטביעו את חותמם בחיי ילדינו ובבתי הספר שלנו, ויוסיפו עולם עשיר ואהוב, עולם של שירה, של נגינה, של ישראליות שורשית וברוכה.

פ"סקול חברתי

פתיחה וסגירה של יום לימודים יהיו מושרשות בבתי הספר כתפיסה וחלק מהתרבות הבית ספרית המקדמות יחסי קרבה ואכפתיות ומרחב של אקלים חינוכי מיטבי, המהווה מעטפת רגשית-חברתית ליום הלימודים תוך התייחסות להיבטים התפתחותיים.

סגירת יום

פרקטיקות לפעילות ושיח רפלקטיבי

שיר של יום

פתיחת יום

חלון לשיר
של יום

מַעְלָה מַעְלָה
מילים: מירית שם אור
לחן: צביקה פיק
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
שִׁירַת רַבִּים
מילים: תלמה אליגון רוזן
לחן: תלמה אליגון רוזן
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
נֹחַ
מילים: יורם טהרלב
לחן: מתי כספי
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
יְדִידִי טִנְטָן
מילים: מרים ילן שטקליס
לחן: קובי אושרת
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
תֵּן לִי אֶת הַיּוֹם הַזֶּה
מילים: אהרון רזאל
לחן: אהרון רזאל
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
אֲדוֹן עוֹלָם
מילים: מסידורי התפילה
לחן: עוזי חיטמן
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
עוּף גּוֹזָל
מילים: אריק אינשטין
לחן: מיקי גבריאלוב
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
אוּלַי הַיּוֹם
מילים: נועם חורב
לחן: לורן פלד
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
בָּאָה אֲלֵיכֶם
מירי מסיקה
מילים: דידי שחר
לחן: דידי שחר
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
חֵלֶק בָּעוֹלָם
מילים: רחל שפירא
לחן: קובי אשרת
כיתות: גילאי א'-ב', גילאי ג'-ד', גילאי ה'-ו'
דילוג לתוכן