מנהלות, מנהלים וצוותי חינוך יקרים,
לרגל שנת הלימודים שבפתח אני שמחה להציג בפניכם את מהלך 'פ"סקול חברתי' ליצירת מעטפת רגשית-חברתית-ערכית ליום הלימודים אשר תהיה מושרשת כחלק בלתי נפרד מהתרבות הבית-ספרית ומהפעולות לפיתוח הזהות האישית, הקבוצתית, תתרום לתחושת השייכות, ללכידות חברתית ולקידום מרחב של אקלים חינוכי מיטבי.
פתיחת יום הלימודים באמצעות תוכנית 'שיר של יום' – שירה משותפת ושיח ופעילות חברתית-רגשית בעקבות השיר או באמצעות פרקטיקות אחרות לפי בחירת בית הספר.
סגירה רפלקטיבית של יום הלימודים באמצעות מגוון פרקטיקות רפלקטיביות.
המפגש החברתי בפתיחת יום הלימודים יהווה מרחב מוגן למגוון הרגשות והמחשבות שעִמם מגיעים התלמידים והתלמידות לבית הספר ובין היתר תורם גם לתחושת שייכות ולקידום יחסים חברתיים ערכיים. לקראת סיומו של יום הלימודים יתמקד המפגש בהתבוננות רפלקטיבית על מהלך יום הלימודים.
באתר החדש עומדים לרשותכם מגוון תכנים ופרקטיקות לפתיחת יום ולסגירתו.
בפרק "שיר של יום" תמצאו שירים חדשים עם מגוון רחב של הצעות לשיח רגשי-חברתי ערכי והרחבות בתחומי דעת נוספים. כמו כן תוכלו למצוא את השירים וההרחבות מהפעימה הראשונה שהופיעו במדריך למורה.
בפרק סגירת יום מוצעים לכם כלים מגוונים לניהול שיח חברתי-ערכי המאפשר התבוננות בחוויות היחיד והקבוצה במהלך היום; סיכום חברתי, התנהגותי ולימודי; תובנות ולקחים להמשך.
צוות ההדרכה הארצי והמחוזי לחינוך חברתי ערכי וצוות המטמיעות עומדים לרשותכם ויסייעו בתרגום התפיסה מהלכה למעשה.
הרכזת החברתית תוביל את התוכנית הבית ספרית בנושא ותנחה את הצוות החינוכי. הפרקטיקות לשיח ולפעילות ייבחרו בזיקה ליעדים החברתיים של בית הספר, לנושא המעסיק את חברת הילדים ולנושא השנתי.
נשמח שתשלחו אלינו תוצרים של יישום "פ"סקול חברתי" בבית ספרכם ונפרסם אותם באתר ובפייסבוק (שילחו למנחה המחוזית לחינוך חברתי ערכי או למטמיעה)
" דע לך שכל רועה ורועה יש לו ניגון מיוחד משלו
דע לך שכל עשב ועשב יש לו שירה מיוחדת משלו
ומשירת העשבים נעשה ניגון של רועה"
מאחלת לכם ליהנות ממעטפת חברתית ערכית משמעותית שתתן במה ו"קול" לכל תלמיד ותלמידה ותקדם את תחושת שייכות והמשמעות בקרב באי בית הספר. בטוחה שתיישמו את תפיסת הפ"סקול בדרך הייחודית ובניגון המיוחד לכם.
שתהיה שנה טובה ומוצלחת,
שנה של התחדשות ובשורות טובות
בברכה
חנה ללוש
"בחלום בחזון לילה ראיתי את עצמי עומד עם אחי הלווים בבית המקדש כשאני שר עמהם שירי דוד מלך ישראל.
נעימות שכאלה לא שמעה כל אוזן מיום שחרבה עירנו והלך עמה בגולה…" (ש"י עגנון, נאום פרס נובל)
כבני העם היהודי, השירה מלווה אותנו מראשית התהוותנו כעם במעמד יציאת מצרים: "אז ישיר משה ובני ישראל" ולאורך ההיסטוריה כולה – נביאים ומנהיגים עשו בה שימוש, לווים בבית המקדש נשאו שירתם ונגינתם, השירה שזורה בתפילותינו, חגינו ועד ימינו, עת שבנו לארצנו מתוך חירות לאומית ותרבותית המאפשרת המשך התפתחות השירה העברית.
בכוחה של השירה, העושה שימוש באסתטיקה של השפה, להנחיל לתרבותנו ערכים נעלים, היסטוריה, סיפור של עם העובר מדור לדור כמו גם חוויה מעצם השירה בחברותא.
במסגרת תוכנית 'שיר של יום' אנו שמחים להביא בפניכם שירים נוספים על כלל שירי התוכנית, המותאמים לבתי החינוך בחמ"ד. השירים נוגעים במעגלי הזהות של תלמידי החמ"ד: בין אדם לעצמו, לאלוקיו, לזולתו, לעמו ולארצו. סומכת אני על מנהיגותכם החינוכית ויודעת שתשכילו לקיים את השיח החברתי-רגשי , מכונן הזהות, עם תלמידנו מדי בוקר עת תפתחו את יום הלמידה מתוך "פינו מלא שירה" .
עם התחדשות והתרחבות רפרטואר השירים בתוכנית 'שיר של יום',
מתרחבת גם התוכנית לפ"סקול חברתי – פתיחה וסגירה חברתית של יום הלימודים, כמו סדר יומו של היהודי מינקות ועד שיבה, לאורך הדורות כולם, הנפתח בשירת 'מודה אני לפניך', שירת הודיה לקראת היום החדש, ונסגר במעמד קריאת שמע שעל המיטה, מעמד של "אסיף יומי" , התבוננות אישית – פנימית מדייקת ומעצימה, על אשר היינו ביום החולף, עם תקווה גדולה לקראת מחר חדש.
בברכה,
שושי נגר
במסורת היהודית – "שיר של יום" הוא כינוי לשיר יומי, ממזמורי תהילים, ששרו הלוויים, מורי העם, במקדש בירושלים מידי יום. עד היום נקרא פרק זה בתפילת שחרית. לכל יום בשבוע – השיר המיוחד לו, מן השיר ליום ראשון ועד "מִזְמוֹר שִׁיר לְיוֹם הַשַּׁבָּת" (תהילים צ"ב). מאז ועד היום השירה והפיוט מלווים את עמנו בשעותיו היפות כמו גם בשעותיו הקשות, ברגעי שמחה ובעתות משבר. אדם עולה 'מַעְלָה מַעְלָה, עִם כָּל הַשִּׁירִים וְהַמַּנְגִּינוֹת' (מילים: מירית שם אור, לחן: צביקה פיק).
השירים מסוגלים לפתוח שערי לב, לחבר אנשים ונשים, ילדים וזקנים אלו לאלו, ואף ליצור גשרים בין תקופות ובין תרבויות. בכיתה ובמרחב הבית ספרי בכללו השירה והניגון עשויים לפתח בלומדים אינטליגנציות מרובות, ליצור חיבורים בין תחומי דעת שונים ואף לתרום לאקלים הבית-ספרי ולתחושות של שייכות, בית וקהילה.
השירה מהווה את הפסקול של חיינו – בפן האישי והלאומי כאחד, היא מחברת כחוט השני את היחידים לכלל ומהווה מסד תרבותי משמעותי, מעין תעודת/תהודת-זהות שבה המלים והצלילים נשזרים בסיפור חיינו כיחידים וכאומה. ראשיתה בגיל הינקות – היא עוברת מהורה לילד, ומן הגננת אל הילדים הרכים, וממשיכה ללוות את האדם בהתבגרותו ובכל תחנות חייו.
מהם השירים שאיתם יוצא בוגר מערכת החינוך הממלכתית לדרך? מהו הפסקול הזהותי שעתיד ללוותו בהמשך דרכו – במעגל החיים ובמעגלי השנה?
תכנית "שיר של יום" נוצרה לפני שנים אחדות מתוך רצון לפתוח את יום הלימודים בשירה, לתת למלים ולמנגינות לפתוח את הלב ואת הראש בבוקרו של יום, ולייצר שיח זהות משמעותי מתוך החיבור האישי של כל תלמיד ותלמידה. כעת עולה התוכנית מדרגה, זוכה בתוספת נכבדה של שירים חדשים וזוכה לאכסנייה יפה ומכובדת בדמות אתר ייעודי מזמין, מקצועי ומהנה. וזאת, במסגרת כללית יותר הכוללת לא רק פתיחה אלא גם גם סגירה ליום הלימודים .
השירים שנבחרו מאפשרים – לצד הממד הרגשי-חברתי וההעצמה האישית שבהם – גם למידה חוצת-תחומים בתחומי הדעת של תרבות יהודית-ישראלית ושל מוזיקה, כפי שאפשר לראות בפעילות העשירה המלווה כל שיר בתחומי הדעת השונים, כולל חיבור לערכים מובילים, אוצר מלים, שיח זהות, מקורות התייחסות בארון הספרים היהודי-ישראלי, וכמובן כלים להאזנה מוזיקלית רגישה, ומגוון כלים שימושיים לשירה בכיתה, בהם תווים לנגינה, גרסאות פלייבק לשירים ועוד.
כולנו תקווה שהתוכנית תעשיר את עולמם של התלמידים בשירה, בנגינה ובתוכן ערכי, ישראלי, משמעותי, תוך קישור השירים לנושאים אקטואליים ורלוונטיים לעולמם של התלמידים, בתקופות מאתגרות ומורכבות כמו גם בימי שגרה; וכמילותיה של רחל שפירא ב"שיר של יום חולין": "יוֹם הַחֻלִּין הַזֶּה הוּא יוֹם שֶׁיֵּשׁ בּוֹ חֶסֶד … בְּיוֹם חֻלִּין כָּזֶה דְּרָכֵינוּ מִצְטַלְּבוֹת."
למוזיקה ולשירים יש כוח משמעותי בארגון זיכרון ובהעשרת אוצר המילים. המקצב והמנגינה של שיר יוצרים מסגרת מובנית שעוזרת למוח לארגן ולשמור מידע. שירים מעוררים רגשות, וזיכרונות הקשורים לרגשות נשמרים טוב יותר. השילוב של מילים, מנגינה וקצב מפעיל אזורים שונים במוח, מה שמחזק את הזיכרון -למידה רב חושית.
בשירים נעשה שימוש יצירתי בשפה: שירים משתמשים לעתים קרובות במטאפורות, דימויים וביטויים ייחודיים, המרחיבים את ההבנה הלשונית.
אנו במזכירות הפדגוגית מבקשים לספר בתחומי הדעת את 'הסיפור השלם' של התרבות היהודית-ישראלית – ולחבר בין מזרח למערב, בין קודש לחול, בין מסורת ומודרנה, ובין קלאסיקה ישראלית ויצירה צעירה ועכשווית, וכך לתת מקום וקול לריבוי הזהויות בכיתה ובבתי הספר, מתוך הכרה בגוני הישראליות העשירה והצבעונית, שיש בה מקום לכולם. כולם יחד מהווים מיתרים ושורשים לזהות המשותפת שלנו, זהות הנרקמת והולכת כאן ועכשיו. ואתם, אנשי החינוך, המורות והמורים, בראש המחנה.
זכתה מערכת החינוך במתנה נפלאה, מתנת שירת היחיד והיחדה
בברכה,
ד"ר טלי יניב
חנה ללוש, מנהלת האגף לחינוך יסודי, מנהל פדגוגי
אתי סאסי, סגנית בכירה למנהלת המנהל הפדגוגי
עינב לוק, מנהלת אגף בכיר שרות פסיכולוגי ייעוצי
אורית צאירי, ממונה ארצית על החינוך החברתי-ערכי, אגף לחינוך יסודי
ליבי ביטון, מדריכה ארצית לחינוך חברתי-ערכי, אגף לחינוך יסודי
ד"ר נעה טייך פייר, מדריכה ארצית, האגף לחינוך יסודי ואגף בכיר שפ"י
המזכירות הפדגוגית
טליה אפיק גרוסמן, מפמ"ר תרבות יהודית-ישראלית
יובל סרי, המפמ"ר הראשון לתרבות יהודית-ישראלית, מנהל אגף מורשת (לשעבר)
אריאל אביב, מדריך מרכז ארצי בתרבות יהודית-ישראלית
בצלאל קופרוסר, מפמ"ר מוזיקה
רנה כלף, מדריכה ארצית בפיקוח על החינוך המוזיקלי
ענבל קרמר, מדריכה ארצית בפיקוח על החינוך המוסיקלי
מינהל החינוך הדתי
הדס מיכאליס, מדריכה ארצית מינהל החינוך הדתי
בת אל גור, מדריכה ארצית ומחוזית לחינוך חברתי ערכי
רות הופמן, מדריכה מחוזית חינוך חברתי-ערכי
טלי פולק, תכנית ותוכניות
אודיה מויאל, מדריכה ארצית בתחום המוזיקה
פ"סקול חברתי – פרקטיקות חברתיות לפתיחה ולסגירת יום לימודים
ייזום, פיתוח וניהול:
חנה ללוש, מנהלת האגף לחינוך יסודי
אורית צאירי, ממונה על החינוך החברתי-ערכי באגף לחינוך יסודי
ליבי ביטון, מדריכה ארצית לחינוך חברתי-ערכי באגף לחינוך יסודי
ערבה שושן, מדריכה ארצית לחינוך חברתי-ערכי באגף לחינוך יסודי
פיתוח:
צוות המחלקה לחינוך לחיים בחברה: אורטל ליבנה, איבי זך יצחקי, רויטל קושלבסקי, שלומציון שטרנברג
צוות המטמיעות: תהילה חורי, מיכל פסוצ'ינסקי, ליה בובליל
תודתנו
נעמה קנטמן – מדריכה ארצית ״הכ״חות שבדרך״ בחמ״ד.
למלכיאל אברהם, מפקח כולל מחוז חרדי, משרד החינוך, על ייעוץ והכוונה בהפקת פסי הקול
לנעמי גולן, מיתוג ושפה איורית
ויזואל אינטרקטיב בע"מ – הקמת אתר
מלם הדרכה בע"מ – אחראים על הפעלת תוכנית "שיר של יום" ו"תכנית אשירה" בבתי הספר