כיתות א'-ב'
השיר מעביר מסרים של התפעלות מההשגחה האלוקית, על הטבע כולו ועל כל פרט בעולמו של הקב"ה. השיר מתאר פעולות שונות שמתרחשות סביבנו, דרך השיר האדם הקטן מבין שיש תמונה כללית וגדולה שאינו יכול לראות את כולה, יש מנהיג לעולם שמנהל את התמונה הכללית ודואג שכל פרט קטן בעולם יטופל ברחמים.
הזמנה לדיון כיתתי:
במהלך השיר הצדיק מביע את התפעלותו הרבה בהתבוננות בטבע הבריאה של הקב"ה בעולמו:
-
- מה גורם לכם להתפעלות?
- כאשר אתם מתבוננים בבריאתו של הקב"ה, אילו דברים גורמים לכם להתפעל במיוחד?
- האם אתם מתבוננים על הבריאה ועולות בכם שאלות שונות? אילו שאלות?
- מהי התפעלות? הִתְרַשְּׁמוּת חֲזָקָה, הִתְלַהֲבוּת, הִתְרַגְּשׁוּת מִתּוֹךְ הֲנָאָה יְתֵרָה:
בחיי היום-יום שלנו, אנו יכולים לראות דברים מופלאים ולהתפעל מכך, אך כדי שנוכל להבחין ביניהם עלינו לחקור ולגלות אותם, עלינו להיות מודעים לכך וללבוש "משקפיים ורודים" אשר יאפשרו לנו להתבונן במציאות שלנו ולגלות אותה.
פעילות
הדפיסו לתלמידים תמונות שונות של משקפיים, הזמינו אותם לכתוב או לצייר על גבי העדשה של המשקפיים דבר טוב שהם התפעלו ממנו היום. ניתן לתת להם דוגמאות פשוטות מחיי היום-יום שלנו (למשל: זריחת החמה, התבוננות בטבע הבריאה).
הסבירו לתלמידים כי זהו תרגיל ב"עין טובה" – היכולת שלנו להתבונן על המציאות במשקפיים ורודים המאפשרים לנו להתפעל מהדברים הפשוטים שהקב"ה ברא בעולמו. ככל שנתרגל נוכל להתבונן על המציאות סביבנו בהתפעלות מתמדת ולהוקיר תודה על כך. פעולות פשוטות אלו יתנו לנו כוח בלב וירחיבו את מעגלי החוסן שלנו.
כיתות ה'-ו'
השיר מעביר מסרים של התפעלות מההשגחה האלוקית, על הטבע כולו ועל כל פרט בעולמו של הקב"ה. בשיר יש התייחסות ל"עלה" קטן שנתלש והושלך לאדמה ולאורך השיר הצדיק עסוק ושואל: "אמור נא מדוע ועל מה הושלכת לאדמה". דרך השיר האדם הקטן מבין שיש תמונה כללית וגדולה שאינו יכול לראות את כולה, יש מנהיג לעולם שמנהל את התמונה הכללית ודואג שכל פרט קטן בעולם יטופל ברחמים.
פעילות
התיישבו במעגל, העבירו ביניכם בריסטול גדול, ציירו על הבריסטול ציור כיתתי כאשר כל אחד נותן תוספת משלו על פי בחירתו האישית. העבירו את הבריסטול עד שתיווצר תמונה כיתתית משותפת.
המורה שואלת את התלמידים:
- כאשר התבוננתם על התמונה הראשונית, האם ידעתם איך תיראה התמונה כולה?
- האם התמונה כולה מלמדת על התמונה הראשונית שהתחלתם ליצור בתחילה?
- האם נקודת המבט ההתחלתית על התמונה דומה לנקודת המבט הסופית על התמונה?
לעיתים, אנו רואים דבר מסוים מנקודת מבט מסוימת, אבל כאשר עובר זמן ואנו נחשפים לתמונה הרחבה יותר, אנו רואים זאת מנקודת מבט שונה. כך גם בשיר, הצדיק אינו מצליח להתבונן בתמונה כולה וממשיך לשאלות שונות אשר מעסיקות אותו על אודות טלטלתו של העלה.
דרך השיר האדם הקטן מבין שיש תמונה כללית וגדולה שהוא אינו יכול לראות את כולה. יש מנהיג לעולם שמנהל את התמונה הכללית ודואג שכל פרט קטן בעולם יטופל ברחמים.
מעגלי השליטה שלנו
כאשר אנו מתבוננים על שגרת החיים שלנו, יש לנו אפשרות לבחון מה בשליטתנו ומה אינו בשליטתנו, ככל שנהיה מודעים לכך, נוכל להגביר את תחושת החוסן האישי שלנו.
הזמינו את התלמידים לתרגיל התבוננות אישית
כל תלמיד יצייר מעגל על דף, בתוך המעגל יכתוב את כל הדברים שנמצאים בשליטתו. כמו לדוגמה: המילים שאני אומר/ת, האוכל שאני אוכל/ת, המעשים שלי, הדעות שלי, המחשבות שלי, החברים שאבלה איתם, ועוד. מחוץ למעגל התלמיד יכתוב את כל הדברים שאינם בשליטתו: כמו לדוגמה: פעולות של אחרים, מה האחר מרגיש, מזג האוויר, דעות של אחרים, פקקי תנועה, ועוד.
נסביר לתלמידים: ישנם דברים בחיינו שיש לנו שליטה עליהם, כמו למשל, הדעות שלי, המחשבות שלי, המעשים שלי, ועוד, וישנם דברים בחיינו שאין לנו שליטה עליהם, כמו למשל: רגשות של אחרים, מזג האוויר, דעות של אחרים, פקקי תנועה, ועוד. ככל שנהיה מודעים לכך, נוכל להתמקד בדברים שיש לנו שליטה עליהם בחיים. ככל שנמלא את הדלי הפנימי שלנו של השליטה נתמקד בדברים שאפשר לשלוט בהם, נתעסק פחות בדברים שאין לנו עליהם שליטה וכך נפחית דאגות, חוסר ודאות ונוכל להרחיב את מעגלי החוסן שלנו.
נושאים בשיר
ההבדל בין המרחב הפתוח למרחב האישי.
התמודדות עם חוסר בהירות או עם "שער נעול".
קבלת השונה.
כיתות ה'-ו'
פעילויות
- שאלות טרום שמיעת השיר (לפני שחושפים את השיר):
כדי לחבר את התלמידים בחיבור חופשי אל הדימויים שבשיר, שאלו אותם, לפני השמעת השיר, את השאלות הבאות, אבל קודם מומלץ להקרין על הלוח תמונות של שמש, גשם, רוח, ים ואופק, או לייצג אותם באמצעות קלפי תמונות או באופן מוחשי אחר. השאלות:
- אלו עצות תוכלו לתת לחבריכם לכיתה שקשורות לגשם, לרוח, לשמש, לים ולאופק?
- מה הייתם מבקשים לעצמכם שקשור לגשם, לרוח, לשמש, לים ולאופק?
- לאחר ההאזנה לשיר בקשו מהתלמידים משפט שהיו רוצים שילווה אותם במהלך השנה או הלמידה.
כעת, חברו בין התלמידים וצרו קשרים ושיח ביניהם:
שאלו את התלמידים מי מילדי הכיתה אמר משהו שדומה למה שהם אמרו ותנו להם להכין יחד משפט עם איחולים לכיתה, מלווה בציור. תלו את האיחולים בכיתה.
- בחרו מילה מתוך השיר שהייתם רוצים לאחל לעצמכם לשנה החדשה.
כתבו אותה על דף באותיות של קידוש לבנה וקשטו.
כעת השמיעו לכיתה את השיר.
כל ילד מרים את המילה שבחר במהלך ההשמעה.
מומלץ לתלות את דפי היצירה תחת הכותרת: "פתח לנו שערי…"
שאלו את התלמידים:
- האם אני מסכים עם הביטוי "לכודי הרשת"?
- עד כמה אני נמצא ברשת מרצון ועד כמה אני נגרר?
- כמה שעות אני נמצא במסכים ביום? כמה הייתי רוצה להיות?
- האם הרשת מרחיקה אותנו מהמציאות או דווקא מעלה בפנינו סוגיות מהחיים?
- אילו רעיונות יש בשיר ליציאה "למרחב הפתוח"? לטבע? לקשר של פנים אל פנים עם חברים, הורים, מורים, לצאת החוצה לאוויר ולמרחב, להביט אל האופק לראות את השמש זורחת ואת התקווה איתה.