ציטוט מן המקורות:
"בְּמָקוֹם שֶׁאֵין אֲנָשִׁים, הִשְׁתַּדֵּל לִהְיוֹת אִישׁ" (מסכת אבות, ב', ה').
ערכים מובילים בשיר: אחריות, שמחה, אופטימיות, חוסן וביטחון עצמי, תיקון עולם.
כיתות א'-ב'
אוריינות
אחרי האזנה והצטרפות לשיר, התבוננו בבית הראשון שלו.
הדובר בשיר נותן למאזין ולקורא מגוון המלצות. הדגישו בצבע שונה כל המלצה שאתם מוצאים בבית זה (למורה: "אל תשכח לשמוח גם בחלקי", "אל תימנע מלבכות כשעצוב", "תנצל עד תום", "תלמד לוותר", "אל תוותר על החיים").
דיון בכיתה
- האם יש עצה שאתה מזדהה איתה במיוחד? מדוע?
- באיזה אופן העצות השונות תורמות לאדם? כיצד הן אמורות להשפיע על חייו?
- האם ההשפעה היא אישית בלבד או שהיא יכולה להיות גם חברתית?
גם חז"ל נותנים באמרותיהם מגוון עצות והמלצות לחיים טובים ובעלי משמעות ואף כאלו התורמות לתיקון עולם וליצירת חברת מופת. אחת מהמלצות אלו, המופיעה במסכת אבות, היא: "בְּמָקוֹם שֶׁאֵין אֲנָשִׁים, הִשְׁתַּדֵּל לִהְיוֹת אִישׁ".
- למה הכוונה במילים "מקום שאין אנשים"? (למורה: הכוונה אינה למקום שומם, אלא למקום שבו אין אנשים שמתנהגים בצורה אנושית ומוסרית כלפי אחרים).
- איך אפשר "להשתדל להיות איש"? הרי כולנו לכאורה כבר "אנשים", במה ומדוע עלינו "להשתדל"? (למורה: הכוונה כאן היא להשתדל להתנהג על פי ערכים אנושיים, ברגישות ובכבוד לאחרים, בעשיית מעשי חסד ונתינה, במיוחד כאשר אחרים בסביבה אינם נוהגים כך. לחילופין, אפשר להבין את האמירה כמתייחסת למצב שבו יש עוול או פגיעה באחר, וכולם שותקים מתוך חשש או אדישות. הדרישה כאן מהאדם היא לא לשתוק אלא לנקוט עמדה, לסייע, "להיות האיש" במקום שאין בו אנשים). השימוש במילה "השתדל" (צורת ציווי) מעיד על כך, שלא תמיד הדבר פשוט, לעיתים יש סיבות כבדות משקל להימנע ממעורבות. אך המשנה מדגישה לפחות את חובת ההשתדלות).
אפשר לחבר לשיר את הפתגם שלמדנו גם כאמירה כללית – כמה חשוב שאדם ייקח על עצמו את האחריות לחייו ולסביבתו ולא ייסחף אחרי הזרם. כל אחת מהעצות בשיר ניתנת לקריאה כניסיון להתמודדות עם מציאות שבה אנשים אחרים בסביבה אינם נוהגים כך ולכן נדרשת מאיתנו השתדלות מיוחדת.
פעילות בחברותא
חלקו את התלמידים לקבוצות של שלושה עד ארבעה תלמידים בקבוצה, ובקשו מהם לחשוב על עוד עצות לחיים טובים בחברה טובה, שהם רוצים להוסיף. ניתן להכין עץ כיתתי ועליו לרשום/לתלות את שלל העצות.
ציטוט מן המקורות:
"בְּמָקוֹם שֶׁאֵין אֲנָשִׁים, הִשְׁתַּדֵּל לִהְיוֹת אִישׁ" (מסכת אבות, ב', ה').
כיתות ג'-ד'
אוריינות
אחרי האזנה והצטרפות לשיר, התבוננו בבתים הראשון והאחרון שלו.
הדובר בשיר נותן למאזין ולקורא מגוון המלצות. הדגישו בצבע שונה כל המלצה שאתם מוצאים בבית זה. (למורה: "אל תשכח לשמוח גם בחלקי", "אל תימנע מלבכות כשעצוב", "תנצל עד תום", "תלמד לוותר", "אל תוותר על החיים", "אל תלך בדרכו של אחר", "אל תיכנע לחולשות שבגוף", "שא בעול בכתפיים איתנות", "תאמין").
דיון בכיתה
כפי שמוצע לכיתות א'-ב', אך בהתייחס לעצות רבות ומורכבות יותר מתוך השיר.
בנוסף: כיוון שכעת יש עצות רבות, תוכלו לתלות אותן בפינות שונות של הכיתה. כל תלמיד יקבל מספר מדבקות לב (אם אין מדבקות אפשר לצייר מדבקה ליד כל אמרה) והתלמידים יתבקשו להדביקן על העצות שהם אהבו במיוחד. אפשר לקשט את הכיתה עם העצות והמדבקות שעליהן.
פעילות בחברותא
גם חז"ל נותנים באמרותיהם מגוון של המלצות לאנשים כדי שיהיו להם חיים טובים, בעלי משמעות ואף המלצות לתיקון עולם וליצירת חברת מופת. אחת ההמלצות המופיעה במסכת אבות היא: "בְּמָקוֹם שֶׁאֵין אֲנָשִׁים, הִשְׁתַּדֵּל לִהְיוֹת אִישׁ".
- דונו במשמעות פתגם זה בעזרת השאלות המנחות ודברי ההסבר שלעיל לכיתות א'-ב'.
- חלקו את התלמידים לקבוצות של שלושה עד ארבעה תלמידים בקבוצה ובקשו מהם לחשוב על מצבים בחיים (בבית הספר, בשכונה וכו'), שבהם יש צורך "להיות איש".
- אם התלמידים מתקשים לחשוב לבד על מצבים מתאימים, ניתן להביא דוגמה קרובה לחייהם ולתת להם לנתח אותה לאור הפתגם. מה היה צריך לעשות מי שרוצה להיות ״איש במקום שאין אנשים״. (לדוגמה: מישהו בכיתה עונה תשובה לא נכונה וכולם צוחקים עליו; במשחק כדורגל, אחד הילדים מחטיא ואחרים צועקים עליו; בתנועת הנוער או בהפסקה ילדים משחקים משחק ולא מוכנים לשתף ילד אחד כי הוא ״לא בא להם בטוב״).
- לסיום, בקשו מהתלמידים לחשוב על עוד עצות לחיים שיעזרו לאנשים להיות "האיש" במקום שבו אין אנשים. ניתן להכין עץ כיתתי ועליו לרשום/לתלות את שלל העצות.
ציטוט מן המקורות:
"בְּמָקוֹם שֶׁאֵין אֲנָשִׁים, הִשְׁתַּדֵּל לִהְיוֹת אִישׁ" (מסכת אבות, ב', ה').
כיתות ה'-ו'
אוריינות
האזינו והצטרפו לשיר ואחר כך התבוננו בו בשלמותו (בבתים ובפזמון).
הדובר בשיר נותן מגוון עצות והמלצות למאזין ולקורא. הדגישו בצבע שונה כל המלצה שאתם מזהים בשיר.
היעזרו בכל ההצעות ובדברי ההסבר שלעיל לכיתות ג'-ד'. השינוי העיקרי לכיתות ה'-ו' הוא בהתייחסות לכל מילות השיר, כולל הפזמון (הכולל גם ביטויים מורכבים אחדים).
העצות שנוספו בפזמון:
'"ּבחַיִּים הַכֹּל עוֹבֵר", "מִטָּעוּיוֹת לְמַד וְהִשְׁתַּפֵּר", הקשבה ל"מָה שֶׁקּוֹלְךָ הַפְּנִימִי אוֹמֵר" (= "הָאֱמֶת שֶׁלְּךָ"), לדעת "לִסְלֹחַ" (ולא לראות בכך חולשה), "נְצֹר אַהֲבָה בְּדַרְכְּךָ" (בפשטות: לאהוב או לשמור על האהבה), "דַע אֶת כָּל הַסּוֹבֵב אוֹתְךָ" (מודעות ואחריות למה שסביבי).
פעילות בחברותא
יתר הפעילות המוצעת כמו בשכבת הגיל הקודמת.